Gästbok

Skriv en kommentar i fältet nedan om vad du tycker…

72 svar på ”Gästbok”

 1. BVAVO KAMVATER!
  Efter några år av fansens mer sporadiska utbrott mot omvärlden – dvs mot Sveriges Radio i synnerhet och övrig media i allmänhet – får man hoppas att den här sidan ska innebära en ny fas i allas vårt fälttåg till Ballongens ära.
  Stort tack till Johan och Mats för engagemang och teknik!
  Vad utseendet på sidan beträffar utgår jag från att Birger själv, som ju är konstnär, kan fås att bidra med sagolika konstverk. För tillfället är det väl litet, tja ”beiget” helt enkelt. Som varande yrkesman i bildbehandling sedan många år anmäler jag min ringa person till tjänstgöring närhelst behov dyker upp! Tveka inte att be mig!

 2. Tyvärr Boys, tror jag inte det finns en enda bild från inspelningarna.
  Vi gjorde ju radio!!!
  I dag hade man ju haft kameran med eftersom vi i dag gör webb också i samband med alla radioprogram. Men då var det inget man tänkte på, tyvärr.

 3. En tanke jag redan har bollat (eller ballongat) över till GB för något år sedan var frågan huruvida det fanns kvar någon form av fotografisk dokumentation från tiden då serien sändes. Studiobilder, snapshots, polaroidbilder, gamla handskrivna manussidor (som iofs kan fejkas i efterhand) vad som helst. Litet sånt där dokumentärt, autentiskt material parat med bilder på allmänna radiomiljöer typ radiomaster, apparater o.dyl från den aktuella tiden kunde kanske vara en grund att börja bygga från.
  Men om jag minns rätt så fanns det inget i den vägen. GB får gärna inflika här. Bengt också förstås.
  Just nu hittade jag dock en tjusig nattbild på Motala radiomaster. Man skulle ju kunna ha något i den stilen som en heltäckande bakgrund och sedan får G göra ett antal teckningar som man sedan lägger över bakgrunden så det ser ut ungefär som ett trästick om någon förstår vad jag menar. Effekten skulle kunna bli rätt läcker.
  http://farm4.static.flickr.com/3237/3015432658_698ef1ecce_b.jpg

 4. Det finns givetvis en hel del bilder av Stellan och mej i radiomiljö, om än inte specifikt tagna i samband med Ballongeninspelningarna. Snarare Byteskomik, som drog till sig mycken uppmärksamhet från pressen under de sju åren vi arbetade med det programmet och vi blev ”Byteskomikerna”. Men studion var densamma. Och en bild av producent Bengt uppklädd för sin snarlika den i Ballongenserien, kommenterande roll han gjorde i vår deckarparodiska – med Dracula, varulvar, galna vetenskapsmän och det hela – ”Smyckets förbannelse” – som ingick i TV-serien ”Uppåt Väggarna”. Jag ska se till att Rune får ta del och kanhända kan använda.

 5. Har tagit del och avgudar bilderna. Den demoniskt kubbförsedde herr Grafström knockade mig totalt liksom ett par svartvita på S%G. Har återremmiterat dom till Johan tillsammans med en faksimil av blänkaren som Sydsvenskan tog in i juni förra året.

 6. Äntligen har jag hittat till den här sidan. Den är Femotenat genital:) HAr skrivit ett par gånger och frågat varför serien inte kan sändas igen och fått svaret att det har med rättigheter att göra (troligtvis om musiken)Ungefär som med tv-programmet Hipp Hipp och deras inslag om melodikrysset att göra när programmen släpptes på dvd. Men som sagt bra sida, den ligger numer i favoriter:)

 7. Bvavo Rune och Johan. Har själv inga bilder eller några ambitioner (eller ens förmåga) att bidra med några. Jag överlämnar detta med varm hand till proffsen.
  Var dock inne och kompletterade ljudeffektslistan. Nu borde alla vara med.

 8. Hej Jesper! Kul med ännu en ballongaktivist. Välkommen i gänget.
  Vad den antika taggtrådsrocken beträffar så tror jag inte den sätter några som helst käppar i hjulet för en reprisomgång.
  Om jag har fattat saken rätt så äger inte upphovsmännen själva rättigheterna till Ballongen längre utan de tillföll SR någon gång, på något sätt, av någon anledning. Tror jag är väl bäst att tillägga. Jag överlåter åt Gunnar och Bengt att förklara den saken men kan bara konstatera att om någonting alls hindrar en reprisvända så är det de ansvariga själva på SR. I det här ärendet tycks de röra sig med hastigheten hos en kontinentalsockel.

 9. Rune har rätt. Nästan. Kontinentalsocklarna tycks röra sig något snabbare än de ansvariga på SR. Vid kontakt med SR, marknadsdirektör Mikael Nilsson, för eoner sedan rekommenderades jag ta kontakt med Annabelle Jönsson på marknadsavdelningen. Hon sades vara intresserad av någon form av återutgivning. Svar från henne har jag dock inte fått. Upprepade min fråga via mail tidigare i år liksom till Mikael Nilsson. Ingen av dessa har svarat.
  Hågade är välkomna att fortsätta på den linjen.
  Tillsånden gäller intet musiken utan avtalet mellan SR och mej och Stellan som det ursprungligen formulerades. Detta spikar vår ersättning även vid reprisering.
  Vi hade ett gott avtal då serien betraktades som en dramaproduktion. Därför har man genom åren ansett det för dyrt att reprisera.
  Intressant vore – fall för den juridiskt kunnige – att veta om det inte finns något kryphål lurande. 26 år har gått sedan serien sändes och SR har inte utnyttjat sin möjlighet – och mot ersättning till upphovsmännen – rätt att reprisera.
  Jag har en hel hoper gamla kontrakt med SR. De följer alla samma mall och i det formulerade ser jag ingenting nämnt i denna fråga – dvs om SR:s ”bestämmanderätt” gäller för evigt eller kan anses tidsbundet. Som så mycket annat när det gäller upphovsrättigheter.
  Men frågan kan kanske ställas?
  Ser en mängd klipp ur svenska TV-serier på YouTube. Tittade t.ex. in på Åke Catos blogg. Där finns några sketcher ur hans och Sven Melanders TV-produktion. Tagna från just YouTube. Räknas de som ”citat”? Går de fria utanför avtalen? Kan därför ”citat” – kortare scener – ur Ballongen läggas ut?
  Finns det en motsvariget till YouTube för radio/ljudproduktioner?
  Eller kan citaten läggas ut direkt?
  Blir det fart på SR om någon berättar att detta är på gång?
  Frågor, frågor.
  Några bilder från tiden när det begav sig – Stellan och jag i studio och utanför, Bengt dressad så som man kan tänka sig hans roll i Ballongen – har skickats till Johan och Rune.
  Kommer de till glädje?

  1. SR borde ha ett ”Öppet arkiv” precis som SVT har! Jag har ett avsnitt på kassettband. Får tröstlyssna på det så länge.

 10. Härligt, nu vädrar jag blod. Här skall mailas till betongbunkern på Gärdet!
  En fråga som inställer sig är ju huruvuda det finns någon preskriptionstid för ett dylikt slavkontrakt. Drygt 25 år har ju gått sedan starten. Se bara på Blanca Vlasic – som också har begått brott mot mänskligheten – hon tycks ju nu bli fri efter bara 8 år. Men det förstås, i det här fallet är ju brottet så oooääändligt mycket allvarligare.
  Men ett kontrakt har ju två parter – minst – och om ingen löptid är överenskommen så borde väl endera parten när som helst kunna begära omförhandling eller uppsägning, helt eller delvis.
  I annat fall ser jag här en lika stor anledning till fotbollsbanderoller som i fallet Davit Izaak. Litet tillspetsat. Men tanken på en jättebanderoll på AIK-Blåvitt med texten ”Frige Ballongen” känns onekligen lockande.
  Vad den avslutande frågan beträffar antar jag att bollen ligger hos Johan.

 11. Hej igen! Tänkte om vi som är här och läser inläggen skulle kunna bestämma oss för att en eller ett par dagar per månad skulle mejla dessa figurer och fråga samma fråga allihop. Att vi använder oss av uttröttninngsprincipen.
  Att vi fnular på en gemensam fråga/frågor här på gästboken och när vi är överens så mejlbombar vi dem. Vad är deras mejladresser?
  Vi får inte ge upp nu!! Vi är ju ett steg närmare en reprisering av serien eller hur????:)

  Ett förslag:

  1.Hur lång är preskibitionstiden för avtal?
  2. Vilka konkreta hinder är det för att sända en repris igen?
  3. vad för slags rättigheter är det som ni inte har kommit överens om?

 12. Hej!

  Vi är 7 tappra som är medlemmar i en Facebook grupp som kräver att BBB utges på cd. Vore hemskt tacksam om flera ville joina så vi får lite kraft bakom våra krav innan vi går på SR.
  Gruppen heter ”Ge ut Birger Ballongen Bengtssons Bravader på CD!!”.

  /Paul Sandin

 13. Tjenare Jesper!
  Din tanke är synnerligen god men finns inte risken att mailbombningar kan uppfattas som spam i andra änden? I så fall kan de ju rentav bli kontraproduktiva och föremål för inställningar i SR’s skräpposthanterare.
  Men med tanke på hur många soldater stödtrupperna består av är väl risken för några massiva bombmattor inte alltför stor.
  Därför stöder jag ditt förslag. Men själv är jag litet svag för stora bruna, vadderade brevpåsar där addressen står skriven med breda spritdoftande tuschstreck. Erkänn att gamla tiders handskrivna brev har en annan tyngd än dagens mail som med ett pling dyker upp i en mailbox och med ett lika anonymt klick kan raderas bort utan att någon tar notis om det. Handskrivna brev, i synnerhet sådana som har bifogade kort på små gråtande barn, är det svårare att radera från både medvetande och skrivbord.
  Men om ett krig skall vara framgångsrikt bör det ju föras på flera fronter. Så gärna mail för mig. Men lika gärna brev, vykort, DHL-leveranser, plakatbärare, tidningsartiklar, grafitti med mera. För som du skriver – uttröttningsprincipen är ett vapen som fällt större och trögare kolosser än SR.

  Och tjenare på dig Paul!
  Gruppen på FB kände jag inte till. Tack för tipset. Har ansökt om medlemsskap. Utgår från att gruppen även länkar till den här sidan.

 14. Lyssnade på detta program när jag var liten. Har kvar ett par kassetter som jag spelade in. Vilken nostalgi. Jag minns att jag inte gillade musiken värst mycket då, men nu tycker jag att den är lite skön å lyssna på. 🙂 Hoppas ni kan lösa det juridiska så Ballongen får komma ut igen.

 15. Hej! Ett första steg att höra ballongen i radio igen är taget. Har önskat birger i p3:s program ”humorhimlen” där de sänder snuttar från deras arkiv. Om det sänds en liten bit där kan ju fler fråga om det tänkte jag….Jag önskade till en onsdag så vi får hålla upp öronen och lyssna….

 16. Önska i humorhimlen tycker jag var en jättebra idé. Jag ska se direkt om jag kan maila dit och önska. Ska även tipsa på FB gruppen.

 17. Humorhimlens adress och önskeformulär: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3389

  Har nyss skickat in följande text: ”Jag vill höra BBB avsnitt 1. När jag var 15 lyssnade jag till den radioteatern varenda kväll den sändes, och låg raklång av gapskratt. En riktigt rolig humor som inte finns motsvarighet till och hejdlösa och överraskande ljudeffekter. Snälla låt mig få lyssna på den igen!! Vi är flera frälsta som törstar efter att höra detta igen, och vi hittas på http://www.facebook.com/group.php?gid=300427720331&ref=search&sid=685548859.407498980..1 samt https://ballongen.se/

 18. Minns dessa otroligt roliga avsnitt.
  Skrattade så man fick tårar i ögonen.
  Hoppas verkligen dom kommer i repris eller
  ännu bättre på CD, bara att hålla tummarna.

 19. Är det nån som lyssnat på Humorhimlen och hört Ballongen? De få gånger jag kunnat lyssna är det inte med nåt.

 20. Skrev det här till radion:

  Hej! jag visste inte var frågan skulle ställas så jag skickar hit. Jag
  undrar om/när ni kan lägga upp programmen från serien ”Birger Ballongen
  Bengtssons bravader”?
  Jag har hört något om rättigheter men varför går inte det att ordna ev
  frågor/tvister? Det har ju ändå gått 26 år sedan serien sändes och det
  är ju väldigt lång tid, eller tycker ni inte det? Det vore väldigt
  roligt om ni skulle kunna ta och fixa det så det skulle kunna gå att
  lyssna på det igen. Ni har ju många andra gamla inslag som är äldre i
  erat arkiv…..

  Tacksam för svar:)

  Och fick det här svaret:

  Hej Jesper!
  Du har så rätt det handlar om ekonomi och rättigheter. Dessutom
  innehåller programserien en del livemusik och vi har i nuläget inget
  avtal med Stim om livemusik.
  Vi kan sända live om inspelningen är mer än 50 år.
  Vi hoppas alla på ett nytt och bättre avtal.
  Trevlig sommar hälsar
  Agneta Ekberg / SR Minnen

  Agneta Ekberg
  SR Sveriges Radio

  Så är läget tydligen så om cirka 24 år så kommer vi äntligen få lyssna……….

 21. det var ett tag sen jag googlade bbbb nu, blev glad att hitta den här sidan :). ett förslag att skicka till sr (kommer själv att skriva in om det, men ju fler dess bättre eller?): gör en dokumentär om bbbb och om all oss ballongennördar som ägnar dyrbar tid och energi åt att trots byråkratins massiva motstånd försöka få tillgång till vår kultserie igen. det skulle bli en rolig dokumentär och ett bra sätt att få in ballongen i radio igen bakvägen.

 22. Det verkar i alla fall som om serien finns kvar någonstans. Gå till http://smdb.kb.se och sök på ”Birger Ballongen Bengtssons bravader” så får ni se. Det verkar till och med som att man kan ladda ner avsnitten – om man har ett konto vill säga… Hmm.

 23. Var bara tvungen att spana in den nya looken på hemsidan men upptäcker också att det pågår aktivitet i gästboken. Kul och hej alla själsfränder!
  Det känns som det finns ett uppdämt behov av en kampanj mot SR i frågan och jag drar mer än gärna mitt strå till stacken. SR:s argument att seriens ”livesändningar” sätter krokben för en eventuell återutgivning innan 50 år förflutit får mig att se rött. Om man visste vilka dessa ”livesändningar” är kunde man kanske kontakta stoppklossarna och helt sonika fråga om de har något emot en eventuell återutgivning. Avtal – i mån sådana fortfarande gäller – kan ju för bövelen omförhandlas och finns inga sådana kan man väl för höge farao helt enkelt ställa den enkla frågan till inblandade parter om de har något emot att Ballongen släpps lös och får sväva än en gång. Gissningsvis skulle få sätta sig på tvären.
  Min teori är att stoppklossarna finns att hitta på SR och inte någon annanstans.

 24. Jag tror inte mina ögon! Är detta sant? Efter alla dessa år. Jag och min kompis satt alltid som klistrade vid radion när BBBB sändes, en del program spelades in på kassett, men har spelats sönder/förkommit. För ett par år sedan mailade jag in till SR för att köpa kopior, men upphovsrättsligt var det inte genomförbart. Jag kommer att ta semester och isolera mig de dagar detta sänds igen (snälla SR) så att jag jag kan njuta av detta radioaktiva mästerverk.

 25. Kan det vara möjligt att man ska få återuppleva BBBB igen,
  missade inte ett avsnitt när det sändes.
  Kanske kan drömmar bli sanna ändå, kanske finns det något större där uppe
  som man inte kan förstå.
  Om inte en gud, så kanske en ballong

 26. Om man får tag på ljud är det ok då att lägga ut ett avsnitt på Youtube? Någon som vet? För då kan man ju göra lite ”reklam” så fler vill lyssna och att arkiven förhoppningsvis kan öppnas?

 27. Personligen ser jag inga större betänkligheter i att lägga upp Ballongen på Youtube. Tvärtom, jag tycker det vore en bra idé. Och som du säger Jesper, alltid roar det nån. Att det skulle reta någon skulle vara högst överraskande.
  Om jag spelade in ett avsnitt från min transistorradio i mitt eget hem när det sändes 1983, vem tillhör då min inspelning? Sveriges Radio? Nja, tveksamt va?
  Samma sak gäller ju med alla dessa små skakiga filmsnuttar tagna med mobiler och HD-kameror från konserter och teatrar som Youtube dräller av. Vem äger dom? Ja knappast den konstnärliga ledaren på Dramaten eller Bono i U2. Annat är det ju när det gäller kommersiella produkter med officiell prägel. Då ska ju alla inblandade ha sina rättmätiga ersättningar, men i fallet privata inspelningar gjorda i sitt eget hem ser jag inga större problem.
  Vad tycker Ballongen själv? Och Översten?

 28. Ja eller att man kanske skulle ”snubbla över” dem på smdb.kb.se och de kanske skulle kunna ramla in på något inspelningsbart och de kanske skulle kunna sväva som en ballong på Dutuben. Vilken hit det kanske skulle bli? Eller missas det för mycket royaltys då?

 29. BBBB!!! Vilket radioprogram!!!
  Min syster och jag brukar kasta ur oss repliker från denna serie, till våra respektives ständiga förundran.
  Dom som inte har hört dessa radioprogram har gått miste om en stor förlust.

  Jag har ett antal avsnitt inspelade på kasettband. Provspelade en liten snutt för min (då 4-årige) dotter. Hon (och mamman) undrade vad hon hade för kuf till far (man)….

  Ett odödligt citat ur serien är:
  ”Gå INTE nära kanalen, GÅ inte nära kanalen, gå inte NÄRA kanalen”

  Göran Hahne / Morgårdshammar

 30. Hej! sitter å lyssnar på första avsnittet av BBBB och hör att Lismajl även har 2 näsor. Tänkte bara att det skulle stå med i fliken ”karaktärer”:) Jävlar så bra det är.

 31. Hej allihopa!

  Googlade BBBB efter ett bakåtriktat samtal i fikarummet på jobbet idag och blev upp över öronen glad att se denna aktivism apropå en möjlig återutsändning/CD-utgivning av detta fantastiska program. Min bror brukade spela in avsnitten på kassett, och både han och jag brukade lyssna på dessa vid sänggåendet i många många år efter de ursprungligen sänts. Denna ritual ledde, förutom till att man somnade med ett stort leende på läpparna (förmodar jag, såg det aldrig själv), till att jag under alla år och fortfarande inflikar mer eller mindre omedvetna citat ur serien i min vardagliga kommunikation (exempelvis har ”Olles gatukök och bordell” visat sig mycket användbart). Finare hjärntvätt har aldrig förekommit – vare sig förr eller senare. Jag skulle bli överlycklig om jag fick tillfälle att höra de 10 avsnitten brorsan aldrig fick ner på kassett. Samma gäller för övrigt Stellans och Gunnars TV-produktioner, som jag visserligen knappt minns förutom att jag älskade dem när det begav sig. En maffig DVD-box vore inte mer än rätt efter alla dessa år.
  Tack för ordet! Och till Stellan ”där uppe” samt till Gunnar och Bengt: Tack för alla skratttårar jag låtits utgjuta!

  1. Hej åhå!

   Ett antal Ballongen-avsnitt ursprungligen inspelade på en kassettbandspelare som var antik redan på 80-talet finns att lyssna till på adressen kollektivet.nu/ballongen. Ljudkvalitén är som ni förstår inte den bästa, men håll till godo ändå och njut!

 32. Jag skrev just till sveriges radio och påpekade att om musiken är problemet så måste problemet gå att lösa genom att musiken ändras. Jag skulle vara nöjd med att något annat, liknande band spelar (det måste finnas ett vänligt sinnat band som har det där soundet) och att man i ”eftertexterna” berättar att i original var musiken låt x av bandet y, men att på grund av STIMmet av advokater hörde vi i stället bandet z.
  Att ge ut serien på CD lär vara för dyrt för det inbesparade SR, men som podcasts borde det kosta minimalt.
  Låt oss hoppas att någon nappar på det. Jag har hellre BBBB med utbytt, snarlik musik än inget BBBB alls.
  …och nu tänker jag avrunda natten med att lyssna på den engelska varianten av Ballongen; the Goon show.

 33. Men Fantastiskt nisse.p.h!

  Vilken julklapp, här ska frossas och njutas. Har ju endast haft 2 egna avsnitt inspelade, behöver ju lite ”nytt” att spisa så att säga.

  Du borde adlas.. eller nått… typ..

 34. Halloj! Det är så härligt att ha ljudeffekten ”Indianer” som ringsignal på mobilen!!! Många som undrar vad det är som låter, hahaha!!! Samt ”fetomenalt genitalt som sms-signal! Vilka har ni?*:)

 35. Detta är ren nostalgi!
  Som så flera innan har skrivit så satt även jag klockan 19.30 på
  lördagar och lyssnade på P1 på den tiden med kasettbandspelaren
  på inspelning och njöt och skrattade hejdlöst.
  När jag hör Ravels Bolero tänker jag enbart med ett välriktat gapflabb när en sådan
  revs av i orkesterdiket.
  Himla trevlig sida och tack Gunnar, Bengt och Stellan som vi alla saknar.

 36. Apropå SR och utgivningen – den eventuella – av Ballongenavsnitt. Hörde av mig till SR för mer än tre år sedan. Fick svaret nedan. Har hört av mig till den angivna damen. Men aldrig fått något svar.
  Fler kan kanhända försöka …

  GB

  Hej Gunnar,

  Jag har talat med Annabelle Jönsson som har hand om
  Programförsäljningen på vår marknadsavdelning, där man just är i
  färd med att skapa en butik på SR-webben där lyssnare/allmänheten via
  nätet ska kunna köpa och ladda ner arkivmaterial/program som SR äger
  rättigheterna till.

  Det är också Programförsäljningen som gör avtal med skivbolag om
  cd-utgivning av SR-material, liksom de har hand om servicen med enstaka
  kopior till allmänhet/intresserade.

  Annabelle föreslog att du skulle ta kontakt med henne direkt och
  resonera om de möjligheter som finns. Hon var positiv och kände också
  till att det finns en efterfrågan på ”Ballongen”.

  Du når Annabelle på telefon 08-784 13 52
  mobil: 0706-46 13 52
  eller e-post: annabelle.jonsson@sr.se

  Vänliga hälsningar och ursäkta dröjsmål med svar
  Mikael Nilsson

  *****************************************
  Mikael Nilsson
  Kommunikationsdirektör/Director of Communications
  Sveriges Radio/Swedish Radio
  SE-105 10 Stockholm, Sweden
  Phone: +46-8-7845012
  Mobile: +46-70-5604041

 37. ….och så ska det vara public service….hmmm!!!!Det är så himla kul att lyssna på ett avsnitt av BBB! Sedan att veta vilket jobb med att spela in gör ju det ännu bättre. Det skulle vara roligt om radion skulle kunna ha liknande program som i tv. Dvs Idol och sånt, att få göra sin egen radioteater. Jag lovar att det jag skulle göra skulle vara väldigt snarlikt BBB. Ha det bra nu i sommarSverige och det är inte långt kvar till 3:e september. Vad gäller då? Ska vi gå omkring med en ballon hela dagen:)?

 38. Om någon undrar vad en Morben är för något, så är det ett annorlunda uttal för
  morbror som min kära systerson sa när han var liten. Jan heter jag egentligen.
  Han är nu mer än tonåring och har tack och lov utvecklat samma underbara
  humor som vi alla har på detta forum. Nästa generation står alltså beredd.
  Min närmaste granne heter faktiskt Barbro och det kan ju inte vara en slump.
  Birger Ballongen Bengtsson skall till evigheten och vidare för den ballongen kommer
  alltid vara väderspänd.

 39. För er som inte redan här upptäckt detta, kan jag avslöja att samtliga episoders ljudspår nu finns tillgängliga, med musiken bortredigerad. Klicka på en episod så hittar ni en ikon att klicka på överst på dialogsidan. Sen kan man följa dialogen och lyssna samtidigt. Fiffigt, va? Mycket nöje.

  1. Kul med en BBB site!

   Undrar bara varför inte ljudfilerna fungerar? När man klickar på ikonen ovanför handlingen så händer det ingenting.

   Är det borttaget?

 40. Läste igenom brevskörden och fastnade för en kommentar från SR att programmen skulle innehålla live musik – vilket upphovsrättsligt innebär problem. Det gör dom inte. Allt hämtades från vinylplattor i arkivet.

  GB

 41. Kul sajt!
  Kan bara stämma in i vad som redan sagts av många ovan – Fantastiskt och minnesvärd serie. Jag och min bror kan citera långa stycken. Eller så dyker det upp små strofer, typ: ”Kör till!”, ”Kör till vaddå?”, ”Kör till vaddå, vaddå?” Eller klassikern: ”Just på slottet Trollebo kan man ta vilken skruv som helst, till exempel den här…” Pjong! (Ljudeffekt av hus som rasar). Eller ”Det tar till och med bort vinfläckar från mockakalsonger” … ja kära nån. Man är förlorad!

  Stort tack till upphovsmännen – som kanske läser detta! Programmet har glatt oss mycket!

  Bra initiativ med sajten. senast i afton pratade vi brorsans ambitioner att försöka få till en Ballongen-sajt – och så finns det en!

 42. Just ämnet som våran kamrat Johan N skrev senast om, alltså det svåra problemet rörande ”Vinfläckar på mockakalsonger”, så är det något som jag har burit med mig genom livet sedan jag hörde det på etern när det begav sig. Inte fläckarna men skrattet!
  Sänd hela serien igen på lördagar och gärna då med tvättråd gällande
  kalsonger i exklusiva material typ ovannämda.
  Sen tycker jag också att förra partiledaren för socialdemokraterna
  skulle Juholt truten!

 43. Hej!

  Ballnongen har tillome spelats här i finlands västraste kust, vad glad ja e förat denna sajt faktist finns. TACK ska ni ha! Kommer det att komma ut en digital ljudbok, eller ser det mörkt mörkt mörkt ut?

 44. Att ha snubblat över den här sajten känns som bättre än julafton (för man får inte så många spännande presenter nuförtiden). Eller snubblat är väl fel, eftersom jag googlade BBB. Men jag hade ju aldrig vågat hoppas på att hitta episoderna utlagda. Underbart!

  Lite tråkigt med den bortklippta musiken, fast förståeligt. Som jag minns det var det mest skojig, medryckande instrumentalmusik – är det någon som känner till vad det var för skivor som användes? I alla fall någon eller några av dem?

 45. Hälsningar till alla Ballongens vänner, och även Ballongens ovänner.
  Alias Persson tänker jag då mest på, han skulle tagit Darth Waders plats.
  Såg häromdagen en dokumentär på en i mitt tycke sämre
  betalkanal (finns väldigt få bra betalkanaler). Denna dokumentär
  handlade om akutmottagningen på ett större sjukhus i London.
  In på en bår kommer en herre med bröstsmärtor och han blir
  härligt nog utskriven senare med förmaningar och mediciner.
  Han närmade sig det åttio och det gör vi nog alla så småningom hoppas jag.
  Han frågade kameramännen på akuten om dom kände igen hans namn.
  Han sa att han hette Roger LaVern och att han på 60-talet spelade
  orgel i gruppen The Tornados. Aha tänkte jag och visste då att denna
  grupp gjorde Telstar som är signaturmelodin till världens bästa
  radioprogram nämligen The Birger Ballongen Bengtssons Bravader!!
  Han skulle upp från sjuksängen och fortsätta skriva musik.
  Tack och lov!
  God Jul och Gott Nytt År!

 46. Lit orolig över dålg aktivitet.
  På det vist kan ’Alias Persson’ ta över världherraväldet.

  GB

 47. Alltså, någon dålig aktivitet råder det icke. Jag tror att vi alla som
  älskar detta 80-tal,just nu bara väntar på ett tillfälle att slå till.
  Jag vill att på lördagar skall Razzel åter sändas klockan 19.30
  och med ett avbrott ca 21.30 för Uppdrag i Singapore.
  Snygga programledare i smoking med Tommy Engstrand och
  Lennart Swan i spetsen. Alias Persson har inte en chans när
  Barbro den heliga,(lösnäsans beskyddare) ni vet ju vem jag menar,
  får uttrycka sin kärlek förP1 19.30 på lördagar då jag själv satt
  framför radion och njöt.
  Så med detta vill jag hälsa till dig Gunnar, att vi finns där ute
  i detta avlånga land och jag med alla andra på detta
  fantastiska forum älskar vårt 80-tal och Birger Ballongen
  som räddade mina lördagar.
  Hjärtliga hälsningar till dig Gunnar och alla nostalgiker i vårt härliga land.

 48. Jag har precis hittat den här sidan och förundrar mig över hur det kunde gå så många år utan att jag kommit på idén att leta på nätet efter information kring den kära gamle hjälten Birger Ballongen Bengtsson och hans medhjälpare.

  När jag har mer tid på mig ska jag försöka lyssna på ljudfilerna och minnas tillbaka med välbehag. Jag hade några avsnitt inspelade på band men de är försvunna sedan länge. Ett flertal citat är dock för evigt ingraverade i hjärnan, t ex när Lismajl Hejduk bemannar Alias Perssons fåromvandlare, förklädd till fotoautomat, och följande replikskifte tar plats mellan en nyfiken göteborgare och LH:
  -Kan ni ta några bilder på stubinen?
  -Skall det inte vara helfigur?

 49. Vill bara tacka kreatörerna av den här sidan. Som innebär att jag nu kan pensionera mina 30 år gamla kassettband (med 2,5 avsnitt på…). SR skickade ut förfrågningarn till pressen inför starten av SR Minnen, gissa vad jag önskade? Och ja, ett avsnitt sändes visst också. Kan annars bara instämma med ovanstående talare att det var typiskt att det skulle dröja till nu innan jag upptäckte sidan. Tack så mycket! Genitalt!

 50. Fantastiskt! Liksom föregående inlägg så undrar jag varför tänkte man inte bara på att googla BBB…men nu så kan man återuppleva dessa fantastiska avsnitt. Jag var 6 år gammal när det första avsnittet sändes, min far spelade in en del åt mig och den/de inspelade c90 kassetterna har spelats om och om igen vill jag lova. Under veckan så poppade BBB upp i huvudet igen då jag ägnar kvällar/nätter åt att lyssna på podcasts och en tanke var väl att BBB hade passat mycket väl in i detta format! Hur som helst nu är det bara att lyssna igenom ljudfilerna och njuta! Tyvärr så saknas musiken mycket, efter att ha lyssnat på ett par avsnitt nu så kan jag vid vissa avbrott påminna mig om de instrumentala styckena som borde komma, häftigt!

  Tack!

  Kasper

 51. JUUUUBEEL!!!
  Pris åt er som skapat denna underbara sida!!!
  I många många många…osv. etc. mm. …många många år har jag letat efter de programmen som jag och min bror skrattat hejdlöst åt och fortfarande citerar till vardags. Utan att vara för sentimental så är dessa program något som jag minns med värme och glädje från barndomen. ”Ok, Kör till…Kör till vaddå? Kör till vaddåvaddå? Jag sa bara KÖR TILL! okaj.. det är ni som bestämmer.. Brrrrrrrummm…” .
  Nu ska jag lyssna, läsa och skratta!

  Ja du Gunnar Bernstrup, skyller allt på er trio som smittade en hel generation med Ballongen virus! TACK! 🙂

 52. Nej det här håller inte.
  – Vilket då?
  – Vadå vilket då?
  – Vad är det som inte håller?
  – Dumskalle. Det är ju bara något som man säger.
  – När då?
  – Nu!

  Med detta vill jag bara be om största möjliga ursäkt för min mångåriga tystnad här på sidan och samtidigt tillönska alla ballongenvänner en riktigt God Jul. God Jul på er!

  En fråga till Herr Webmastern när jag ändå har ångan uppe. Jag ser att det inte går att ladda upp – eller skicka in för granskning – bilder som man kanske vill visa upp. Jag är medveten om risken med sådana möjligheter, att det kan svämma över och ta fokus från vad sidan egentligen handlar om, men just nu har jag en sak med tydligt Ballongmotiv som kanske kunde passa. Man kan ju också tänka sig en ny flik högst upp, typ Stödtruppernas Galleri eller liknande. Ja det var bara något som slog mig.
  – Det var tråkigt. Gjorde det ont?
  – Vad då?
  – Ja, det som slog dig.
  – Trögpanna! Det är ju något som man säger!
  – Inte jag.
  – Nej men alla andra!
  – BLANDA INTE IN OSS!
  🙂

  1. Ja, du har rätt. Det kan bli lite riskabelt när det gäller gästboken. Men jag kan alltid lägga till de som vill som skribenter så kan man skriva egna blogginlägg där man kan lägga upp bilder. Jag lägger upp dig Rune omedelbums.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.