Om att googla…

Ibland får man verkligen ”dundernapp” när man googlar! Detta vill jag kalla ett ”dundernapp i megaton-klassen”. Jag hittar en hel hemsida tillägnad det super-nischade ämnet Birger Ballongen Bengtssons Bravader. Skapad av en eldsjäl därute i cyber-rymden och med syfte att få SR att öppna sina arkiv! Bravo!

Det började i min ungdom på 80-talet. En skolkompis som vi hade som granne hade mer eller mindre av en slump råkat spela in en del av ett tidigt Ballongen-avsnitt. Jag förstod först inte det roliga, men det gjorde min bror som tur var. Samtliga därefter följande avsnitt spelades in. Snart förstod även jag hur roligt det var och vi drabbades båda av akut, kronisk Ballongen-feber. Vi lyssnade på dagarna och på kvällarna innan vi somnade. Stackars våra föräldrar! Inte ens middagsbordet var fredad zon. Det var Ballongen-snack precis överallt. En gång utbrast mamma något i stil med: ”Men herregud! Är det hela ert liv det där med Ballongen?”

Det gick så långt att vi börjde skissa på ett dataspel om Ballongen. Vårt andra stora intresse (förutom Ballongen alltså) var spelprogrammering på vår julklappsdator, en Commodore 64. Dock stannade projektet ganska snart av, mycket på grund av våra högst bristfälliga programmeringskunskaper. De ”spel” vi lyckades skapa var knappt spelbara och definitivt inte kommersiellt gångbara. Om idén blivit verklighet hade det nog blivit något i stil med ”Ballongen jagar Alias Persson i en labyrint”. Ett Pacman-plagiat med andra ord. Men ändå… Ballongen hade nog varit det första radioprogram som blivit dataspel om vi varit lite duktigare!

Såhär i efterhand har jag räknat ut att det där första, halva avsnittet vi hade måste ha varit avsnitt 1. Att hitta någon som sitter på en komplett inspelning av detta avsnitt idag torde vara snudd på omöjligt. Vår inspelning är dessvärre förkommen, och jag minns endast enstaka fragment av programmet. Bland annat blir alla som heter Torsten förvandlade till grodor så fort de får en fråga. Torsten har ett motgift men det förbrukas snabbt av Ballongens ständiga klavertramp. Är detta avsnitt ett? Någon som vet bättre än jag?

Hur som helst får vi hoppas att fler av oss Ballongen-entusiaster googlar och hittar denna utmärkta sajt. Ju fler vi blir, dess bättre!

Ha det bra!

Nisse.P.H

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.